Banan

Bilder
En cyklist tar sig an en av banans många stenpartier.
Stigen slingrar sig genom skogen
Ner längs med bäcken! Fast i augusti finns inga vitsippor.
En bild från loppet 2010. Banan går delvis genom eklandskapet runt Linköping.
En bild från loppet 2010. En cyklist tar sig nerför en stenig utförslöpa.
En bild från loppet 2010. Ett lite knepigt parti med hällar.
En bild från loppet 2010. In på sista stigsnutten före varvning.

ML12h körs till stora delar på Mera Lera MTBs ordinarie XC-bana. Den är stökig till karaktären, med massor av smal, svängig, trixig singletrack och en frikostig dos stenar och rötter. Några större backar har den däremot inte. Det är en bana som premierar teknisk smidighet hos cyklisten lika mycket som ren åkstyrka.

Trots den stökiga karaktären så finns bara ett fåtal riktigt knepiga tekniska partier runt banan. Banan innehåller lättåkta återhämtningspartier. Även ovana MTB-cyklister kan utan större problem ta sig cyklande runt hela varvet.

På stora delar av banan är möjligheten att köra om begränsad. Ropa om du vill förbi och släpp förbi snabbare åkare som kommer bakifrån!

Banan är normalt sett vädertålig. Första året (2010) fick vi lära oss att den kunde bli riktigt lerig om det var väldigt blött. Till 2011 gjorde vi en hel del förbättringar som ledde till att 2011 års tävling inte alls blev lika geggig trots att det regnade stundtals. Till 2012 gjordes ett antal ytterligare omfattande förbättringar, framförallt två fina spänger över de längsta våta partierna. 2013 bjöd på strålande sol, en torr bana och allmänt perfekta förhållanden. 2014 bjöd på en lovande väderprognos med en hel del sol, men visade sig i praktiken vara en ganska blöt dag. 2015 bjöd återigen på riktigt propaganda-väder med strålande sol, lagom varmt och allmänt göttig cykling. 2016 blev ett 100% soligt lopp så trenden från 2015 höll i sig!

Vi håller tummarna för att även årets upplaga blir solig och göttig.

Banan är drygt 7 km lång och en typisk varvtid för en duktig motionär i torrt väder är ca 30 minuter. En trött soloåkare i tionde timmen kan räkna med att få vara ute i en timme eller mer per varv om det är lite blött och tungåkt.

Banan passerar tävlingscentrum en gång per varv. Banan kommer att vara väl uppmärkt och till stora delar avskiljd med plastband.